Translate

Friday, May 1, 2020

Wereldoriëntatie: verkeer 
Introductie “octopus verkeersland voor kleuters” 
------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
Iedereen kent de octopus wel. Hij staat aan elke school op een grote paal om aan te tonen dat er daar een school is en dat we hier extra voorzichtig moeten zijn. 
In de digitale verhalen die je op de blog kan vinden kan je telkens een verkeersveilige boodschap vinden. 
Deze personages komen in elk verhaal voor: 
Octopus: 
Octopus is het hoofdpersonage. Hij maakt regelmatig fouten in het verkeer en heeft nog een hele hoop te leren! Gelukkig heeft hij een aantal vriendjes en zijn (groot)ouders die hem de weg wijzen. 
Mil de krokodil: 
Mil is het beste vriendje en tevens ook het klasgenootje van octopus. Mil de krokodil weet al meer over het verkeer en helpt octopus meestal nadat er iets is misgelopen. 
Mama en papa van octopus: 
Zij zorgen ervoor dat octopus zich steeds aan de verkeersregels houdt als ze op stap gaan, zowel te voet, met de fiets als met de auto. 
Oma en opa van octopus: 
Ook oma en opa moeten octopus bijsturen wanneer octopus de verkeersregels weer eens vergeten is. 
Cis de vis, Pepijn de dolfijn, ad de schildpad,… 
Dat zijn allemaal klasgenootjes van octopus en Mil. Af en toe duiken zij eens op in één van de verhalen en geven ze een verkeersveilige boodschap mee aan de kleuters. 
De zeester: 
In de verschillende verhalen komt de zeester meermaals tevoorschijn. 
De zeester beeldt per verhaal verschillende emoties uit. Na het verhaaltje worden de emoties met de kleuters besproken. Op deze manier wordt ook voor de kleuters duidelijk dat verkeer ook een emotioneel gebeuren kan zijn.